Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για τη παράσταση «Τρωάδες» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Στο πλαίσιο των Νέων Αναγνώσεων του Ευριπίδη που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης & το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, παρουσιάζεται στις 13 Σεπτεμβρίου, Tετάρτη στις 21.00 η πολυμεσική παράσταση Τρωάδες σε σκηνοθεσία και μουσική της Violet Louise.3 τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία, να την παρακολουθήσουν με τους συνοδούς τους – συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και θα σας ειδοποιήσουμε στο email που θα δηλώσετε.

Αν θέλετε, κάνετε και ένα like στη σελίδα μας στο FB! Ευχαριστούμε!


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2023

Oι τυχεροί ειδοποιήθηκαν στo email που δήλωσαν

*Οι προσκλήσεις αφορούν την ημερομηνία της παράστασης για την οποία προσφέρονται και δεν ανταλλάσονται, ούτε μεταφέρονται σε άλλες ημερομηνίες. Η παραλαβή τους προυποθέτει ΠΑΝΤΑ επίδειξη ταυτότητας ή άλλου εγγράφου στο ταμείο.

divider

Οι νέες ιδέες και οι καινούριες προκλήσεις, συνυπάρχουν στα έργα του Ευριπίδη, αντικατοπτρίζοντας την αμφισβήτηση. Ανάγκη του σύγχρονου κόσμου είναι η προσπάθεια ανάδειξης αυτού του ρόλου, μέσα στη γενική αμφισβήτηση της κλασσικής κληρονομιάς.

Οι Tρωάδες από την Violet Louise σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με την Αγλαΐα Παππά στο ρόλο της Εκάβης, δεν είναι ακόμα ένα κλασσικό ανέβασμα του έργου του Ευριπίδη. Aλλά μία σύγχρονη διασκευή του ποιητικού κειμένου όπου ο ήχος, η μουσική και η εικόνα συνυπάρχουν δημιουργικά με τους τρεις αφηγητές επί σκηνής.
Οι Τρωάδες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στα πλαίσια της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και στη συνέχεια στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, στο Μουσείο Ερέτριας, στο Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης καθώς και σε γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Το Φεβρουάριο του 2023, παρουσιάστηκε μία δεύτερη εκδοχή της παράστασης, ειδικά διαμορφωμένη για κλειστό θεατρικό χώρο.

Σοφός λογιέται εκείνος που τον πόλεμο αποφεύγει, επικαλείται η Κασσάνδρα στις Τρωάδες που γράφτηκαν λίγο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Μήλου από τους Αθηναίους. Μία επίκληση που όπως διαφαίνεται δεν εισακούστηκε ποτέ και σε καμία εποχή. Πάντα θα υπάρχει ένας Πάρις και μία Ελένη, μία ατυχής συγκυρία που θα δίνει το έναυσμα για το ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες και οι σφαγές.
Η Εκάβη, η Κασσάνδρα, η Ανδρομάχη, η Πολυξένη, ο μικρός Αστυάνακτας είτε δολοφονούνται, είτε διαμοιράζονται ως λάφυρα στα χέρια των Ελλήνων νικητών. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που οι νικητές σε ένα κρεσέντο βίας και παραλογισμού, καταφέρνουν να εξαφανίσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Οι Τρωάδες γραμμένες το 415 π.χ κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ένα κείμενο διαχρονικό, είναι μία σύγχρονη προφητεία για τη σκοτεινή περίοδο που διανύουμε.

Λίγα λόγια για τη Violet Louise

Η Violet Louise είναι σκηνοθέτης, μουσικός και καλλιτέχνης πολυμέσων.
Από́ το 2012 ερευνά́ το πεδίο της αφήγησης με τη χρήση της τεχνολογίας ενώ δημιουργεί παραστάσεις και ψηφιακά έργα που βασιζονται σε κείμενα πρωτότυπης δικής της δραματουργίας αλλά και σε διασκευή κειμένων. Τα έργα της κινούνται μεταξύ θέατρου – οπτικοακουστικής συναυλίας και εικαστικής εγκατάστασης.Παράλληλα δημιουργεί ηχητικές και μουσικές συνθέσεις για έργα άλλων δημιουργών.
Παραστάσεις σταθμοί́ στη δημιουργική́ της πορεία: Παράξενες Ιστορίες σε κείμενα Edgar Alan Poe: Φεστιβάλ Αθηνών, Festival Vie, Festival Delle Colline Torinesi, Τρωάδες: Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, Δελφοί, Αρχαίο θέατρο Νικόπολης, Γράμματα στα κοριτσάκια του Λιούις Κάρολ: θέατρο Θησείο/ Φεστιβάλ Αισχύλεια· κλπ Στα Υπόγεια του BBC:ΙΜΚ, Αύγουστος σε ποίηση Γιώργου Βέλτοσυ: Bios κπλ, Ιωάννα της Λωραίνης: IMK κλπ

Από το 2020 έως το 2022 υλοποίησε τρία ψηφιακά έργα, επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέρη μιας τριλογίας με τίτλο Ιστορίες Εγκλεισμού: To Ημερολόγιο ενός σκύλου, Το Κορίτσι με τα σπίρτα, Παράξενες ιστορίες ΙΙ.

Συντελεστές:
Μετάφραση : Mιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία / διασκευή κειμένου / μουσική / χειρισμός πολυμέσων επί σκηνής : Violet Louise
Ερμηνευτές : Αγλαΐα Παππά, Γιάννης Κατσιμίχας, Violet Louise
Voice over ( Ποσειδώνας, Μενέλαος) : Παναγιώτης Γαρμπής
Bίντεο / σχεδιασμός φωτισμού : Bασίλης Κουντούρης
Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
Οπτικός / ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19, Violet Louise

ΠΟΥ & ΠΟΤΕ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος
Τηλέφωνο 210 341 8550

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 στις 21:00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *