Kερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» @ Θεατρο Από Μηχανής – Τετάρτη 19 & Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Το «Από Μηχανής» Θέατρο εγκαινιάζει για πρώτη φορά το θεσμό «Summer Stock Theatre» για το καλοκαίρι του 2019 με κεντρική θεματική τον Αριστοφάνη. Ένα project υποκριτικής και έρευνας το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 με μια σειρά από προσεγγίσεις των έργων του σπουδαίου κωμωδιογράφου της αρχαιότητας  και παρουσιάζει τις Θεσμοφοριάζουσες .10 τυχεροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν, την Τετάρτη 19 & την Κυριακή 23 Ιουνίου . Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στη φόρμα και θα ειδοποιηθείτε στο email που δηλώσετε, εφόσον είστε ένας από τους τυχερούς.

Αν θέλετε, κάνετε και ένα like στη σελίδα μας στο FB! Ευχαριστούμε!

TETAΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΛΑΤΙΑΝΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΜΑΓΔΑ ΣΚΑΛΗ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ
ΕΥAΓΓΕΛΟΣ ΓΡΙΒΟΓΙAΝΝΗΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΛΙΩΡΗΣ
IΣΜΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΙΟΣΣΕΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΝΟΓΕΩΡΓΟΥ

 

divider

Οι γυναίκες τελώντας την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, αποφασίζουν να τιμωρήσουν τον Ευριπίδη επειδή στα έργα του τις δυσφημίζει. Ο ίδιος ταραγμένος προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο αποστέλλοντας στην γιορτή τον Μνησίλοχο ντυμένο γυναικεία για να τον υπερασπιστεί. Αρχικά προσχηματικά επιτίθεται και εκείνος στον Ευριπίδη ωστόσο έπειτα τον υποστηρίζει με το επιχείρημα πως και οι ίδιες οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για ακόμα περισσότερα από όσα τους προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Αγανακτισμένες οι γυναίκες του Χορού μαθαίνουν από τον Κλεισθένη πως κάποιος άνδρας με γυναικεία περιβολή κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση τελετουργικών κανόνων ενώ ο Ευριπίδης, στην προσπάθεια να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων και ζητά από τις γυναίκες να απελευθερώσουν τον Μνησίλοχο με την υπόσχεση ότι ο ίδιος θα σταματήσει να τις κακολογεί.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση μιας ισότιμης θέσης της γυναίκας έχουν γίνει. Είναι όμως αρκετά; Όχι. Η γυναίκα εξακολουθεί να νιώθει ότι πρέπει να προσπαθήσει λίγο περισσότερο, να παλέψει λίγο περισσότερο για να εξασφαλίσει τη θέση που δικαιούται. Το όραμα για μια κοινωνία ισοτιμίας δεν έχει εκπληρωθεί κι έτσι η γυναίκα-μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, σύντροφος δίνει την καθημερινή της μάχη για να διεκδικήσει τα αυτονόητα, μια μάχη στην οποία δεν είναι η μόνη αλλά που τη δίνουν κι άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι επίσης δεν κατέχουν ισάξιο μερίδιο στην λειτουργεία της Πολιτείας. Στην δική μας προσέγγιση, γυναικείοι ρόλοι και Χορός γίνονται ένα κι εκείνο που τους ενώνει είναι ακριβώς αυτό: η κοινή μάχη. Τι έχουν να πουν οι Θεσμοφοριάζουσες σήμερα; Τα πάντα. Όπως άλλωστε κάθε κλασικό έργο. Ο Αριστοφάνης στις Θεσμοφοριάζουσες παίζει ετυμολογικά με τα γυναικεία ονόματα. Οι γυναίκες στέκονται απέναντι στους άντρες ως ένας καθρέφτης που αντανακλά τις αδυναμίες του «ισχυρού φύλου» και τις επιστρέφει μεταμορφωμένες σε σεμνότητα κι αρετή. Αυτόν ακριβώς τον καθρέφτη αναζητώ κι εγώ σε ένα σήμερα που αντίστοιχες «αντανακλάσεις» ίσως να μας πάνε όλους κι όλες ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα πιο κοντά.

Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Εκδόσεις Κάκτος
Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – «Οι Έλληνες»

Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Πετράκη
Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφίες: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Πετράκη
Φωτογραφίες-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν:
Γιώργος Δουργούτης, Σοφία Κεσίδου, Ευανθία Κιάκο, Αγγελική Κιντώνη, Μυρτώ Μπέρνχαρντ, Ειρήνη Τζαβάρα, Θωμάς Χαβιανίδης, Κωνσταντίνος Ψυχογιός

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 21:00
Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 στις 21:00
Θέατρο Από Μηχανής, Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210. 5232097
www.amtheater.gr

Χορηγοί επικοινωνίας διαγωνισμού:
KERDISETO (http://kerdiseto.gr)
www.saveandwin.gr