Kερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “ΤANGO”- Δευτέρα 19 & Tρίτη 20 Noεμβρίου 2018

Ξεκίνησαν στο Θέατρο OLVIO οι παραστάσεις για το “ΤANGO” του Σλάβομιρ Μρόζεκ, σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά. 10 τυχεροί θα την παρακολουθήσουν με τους συνοδούς τους,  τη Δευτέρα 19 ή την Tρίτη 20 Noεμβρίου – συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής και θα σας ειδοποιήσουμε στο email που θα δηλώσετε.

Αν θέλετε, κάνετε και ένα like στη σελίδα μας στο FB! Ευχαριστούμε!

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΝΟΕΜΒΡIΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΚΟΥ
ΒΑΡΒΑΡΑ ΞΑΓΟΡΑΡΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΚΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΝΟΓΕΩΡΓΟΥ
 
ΤΡΙΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡIΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΟΥΓΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΚΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΝΙΩΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ

 

divider
Το «Tango» πρωτοπαίχτηκε στο Βελιγράδι το 1965, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1972 από το θίασο του Νίκου Κούρκουλου στο θέατρο Αλάμπρα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Θεωρείται το πιο φιλόδοξο έργο του Μρόζεκ. Ένα έργο που μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. O θρίαμβός του ωστόσο, οφείλεται στην παράσταση που δόθηκε στη Βαρσοβία από τον θίασο του Έρβιν Άξερ, μία παράσταση που θεωρείται η πραγματική Πρεμιέρα. Η εντύπωση που προκάλεσε η παράσταση αυτή έχει χαρακτηριστεί σαν το πιο εκρηκτικό γεγονός της θεατρικής ιστορίας της Πολωνίας εδώ και μισό αιώνα.
Το “Tango” είναι ένα πολυσύνθετο έργο ευρείας σημασίας με εντυπωσιακά στέρεη δομή, ολοκληρωμένους χαρακτήρες, γεμάτο ευρήματα, υπερβολικά διασκεδαστικό και γεμάτο από κωμικές καταστάσεις.

ΤΟ ΕΡΓΟ
O Άρθουρ, ο νεαρός ήρωας του έργου, έχει μεγαλώσει σε έναν κόσμο χωρίς αξίες. Ο πατέρας του είναι ένας μέτριος καλλιτέχνης που αναλώνεται σε μάταια και αμφιβόλου ποιότητας, πρωτοποριακής υφής θεατρικά πειράματα. Η μητέρα του πλαγιάζει με τον αγροίκο Έντι που περιφέρεται μέσα στο ακατάστατο σπίτι. Υπάρχει μία γιαγιά που διατάσσεται κατά καιρούς να ξαπλώνει στο νεκροσέντουκο του μακαρίτη άντρα της. Υπάρχει επίσης και ένας θείος με τρόπους τζέντλεμαν και με κλούβιο κεφάλι.

Ο Άρθουρ λαχταρά για πρότυπα, για κανόνες συμπεριφοράς, αξιοπρέπεια και τάξη. Προσπαθεί να πείσει την ξαδέρφη του Άλα να τον παντρευτεί ακολουθώντας την παράδοση και τις παλιές συνήθειες. Όταν ο Άρθουρ καταλαβαίνει πως η παλιά τάξη δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία, μεθάει. Οι αξίες του παρελθόντος έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να αποκατασταθούν με τη βία. Τι απομένει τότε; Η βία αυτή καθαυτή. Ουσιαστικά, αποτελεί μία πικρή επίθεση ενός νέου προς την παλιότερη γενιά που έχει βυθίσει τη χώρα στον πόλεμο, στην κατοχή και τον αφανισμό.

Ο χορός Tango εδώ συμβολίζει την αρχική παρόρμηση για εξέγερση. Γιατί όταν ακόμη ήταν ένας καινούργιος και τολμηρός χορός, οι γονείς του Άρθουρ έδιναν μάχη για το δικαίωμα να τον χορέψουν. Στο τέλος του δρόμου, όταν η εξέγερση ενάντια στις παραδοσιακές αξίες έχει καταστρέψει κάθε αξία και δεν μένει τίποτε άλλο πέρα από την ωμή δύναμη του Έντι, το Tango χορεύεται πάνω στα ερείπια του πολιτισμένου κόσμου.

Ο Μρόζεκ, με τα μέσα του γκροτέσκ και της φάρσας, ζωντάνεψε στα έργα του και ειδικά στο “Tango” τη σύγκρουση ανάμεσα στον Άνθρωπο και την Ισχύ, ανάμεσα στο Πνεύμα και τη Βία. Ο Μρόζεκ κατέκτησε με το “Tango” σημαντικότατη θέση πλάι στους κορυφαίους δραματουργούς του πρωτοποριακού θεάτρου και εδραίωσε τη φήμη του σε όλο τον κόσμο. Το ¨Tango” είναι αναμφισβήτητα το πιο συζητημένο θεατρικό κείμενο από όσα πέρασαν από την Ανατολική στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και οπωσδήποτε ένα από τα πλέον αξιόλογα μεταπολεμικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου.

Η εικαστική προσέγγιση της παράστασης είναι εμπνευσμένη από την αισθητική του ζωγράφου Otto Dix. (φωτό)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις
Σκηνοθεσία, Εικαστική Σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Βλάχου
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλλη Εμπεδοκλή
Επιμέλεια μακιγιάζ: Λένια Πριόνα

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:
Δημήτρης Γκουτζαμάνης (Άρθουρ), Δημήτρης Μαύρος (Στόμιλ, πατέρας του Άρθουρ), Μαρία Βλάχου (Ευγενία, γιαγιά του Άρθουρ), Γιάννης Καλατζόπουλος (Ευγένιος, θείος του Άρθουρ), Ειρήνη Γρέκα (Ελεονόρα, μητέρα του Άρθουρ), Νέλη Αλκάδη (Άλα, ξαδέρφη του Άρθουρ), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Έντι).

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Δευτέρα 19 Noεμβρίου 2018 στις 21.00 & Tρίτη 20 Noεμβρίου 2018 στις 21:00

Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 34 14 118

Χορηγοί επικοινωνίας διαγωνισμού:
KERDISETO (http://kerdiseto.gr)
www.saveandwin.gr