Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για τους Ricky Ford & Kirk Lightsey @ Half Note Jazz Club – Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

Δύο μεγάλες μορφές και ιστορικές προσωπικότητες της jazz θα παρουσιαστούν στην Αθήνα με το σχήμα αυτό. Ο μεγάλος τενόρος σαξοφωνίστας Ricky Ford επιστρέφει μετά από 20 και πλέον χρόνια στην Ελλάδα και στο Half Note, αυτή την φορά με το εξαιρετικό κουαρτέτο του, στο οποίο συμμετέχει κι ο ανεπανάληπτος πιανίστας Kirk Lightsey. 2 τυχεροί θα ζήσουν αυτήν εμπειρία στο Half Note Jazz Club, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, κερδίζοντας απο μια διπλή πρόσκληση εισόδου  – συμπληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας και θα σας ειδοποιήσουμε στο email που δηλώσατε, εφόσον είστε ανάμεσα στους τυχερούς.

Αν θέλετε, κάνετε και ένα like στη σελίδα μας στο FB! Ευχαριστούμε!

OI NIKHTEΣ

Βασίλης Μπέτζελος
Θωμαη Βοζικη

divider

O Ricky Ford – αν και διατήρησε πάντοτε χαμηλό προφίλ- αναντίρρητα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον σημαντικές και πολυσχιδείς φιγούρες της τζαζ. Η πορεία του ξεκινά από την Βοστώνη της Μασαχουσέτης που γεννήθηκε, εκεί όπου τα τύμπανα ήταν η πρώτη του αγάπη.

Η μαγεία που άσκησε πάνω του ο τυφλός θρύλος σαξοφωνίστας Rahsaan Roland Kirk, τον έκανε να πρωτοδοκιμάσει σαξόφωνο σε ηλικία 15 ετών. Σε κάποιο club της Βοστώνης που έπαιζε ο μικρός, φαίνεται πως ενθουσίασε τον Ran Blake, ο οποίος τον προσέλαβε και τον έπεισε να πάει στο κονσερβατόριο για να ακολουθήσει μουσικές σπουδές υψηλού επιπέδου με κορυφαίους δασκάλους όπως ο Gunter Schuller ή ο George Russell.

Ο Ford είχε ήδη αρχίσει να θεωρείται ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης πριν ακόμη συμπληρώσει τα 20 χρόνια του, πράγμα που εδραιώθηκε, όταν ενσωματώθηκε στην ιστορική Duke Ellington Orchestra υπό τον Mercer Ellington, αλλά κυρίως όταν αμέσως μετά – αντικαθιστώντας τον George Adams – αποτέλεσε εκλεκτό συνεργάτη και μέλος της μπάντας του μυθικού Charles Mingus! Ακολούθησε μία αλληλουχία συνεργασιών με κορυφαίους άλλους καλλιτέχνες με πιο ξεχωριστές ίσως τις συνεργασίες του τον Lionel Hampton, τον Mal Waldron και τον Abdullah Ibrahim (Dollar Brand) και το σχήμα του Ekaya. Οι επιρροές του και ο ήχος του πρόδιδε ίσως τη επίδραση στο παίξιμό του κυρίως από Dexter Gordon αλλά και Sonny Rollins. Σε ηλικία μόλις 23 ετών ήταν ήδη πολύπειρος band leader και κυκλοφόρησε τον πρώτο, δίσκο του με τίτλο “Loxodonda Africana” που έκανε μεγάλη αίσθηση στο κόσμο της τζαζ. Θα ακολουθήσουν 22 προσωπικά άλμπουμ και μερικές εκατοντάδες ηχογραφήσεις σε συνεργασίες ή δίσκους άλλων. Μερικοί ακόμη από αυτούς είναι οι θρύλοι Yusef Lateef, Steve Lacy ή McCoy Tyner.

Η καθιέρωσή του πάντως ανάμεσα στους καλύτερους σαξοφωνίστες τoυ καιρού μας, τον έκαναν να αναπτύξει και μία σημαίνουσα δραστηριότητα γύρω από την μουσική. Εκτός από τις πυκνές εμφανίσεις του ανά τον κόσμο, για χρόνια διατήρησε πανεπιστημιακή θέση Μουσικών Σπουδών. Ίδρυσε και παραμένει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διεθνές Φεστιβάλ jazz (Touchy), είναι ο καλλιτεχνικός σύμβουλος και μόνιμα συνεργαζόμενος της 18μελούς Ze Big Band, ενώ από το 2008 άνοιξε και γκαλερί την οποία και επιμελείται ο ίδιος αναπτύσσοντας επίσης δραστηριότητα και ..εικαστικού! Πρώτιστα και κύρια όμως είναι κι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην jazz με έναν χαρακτηριστικό, καθηλωτικό, προσωπικό hard bop ήχο στο παίξιμό του.

Στην επιστροφή του αυτή στην Ελλάδα, ο Ford συνοδεύεται από έναν παλιό συνεργάτη του και ιστορικό πιανίστα της jazz, τον 80χρονο Kirk Lightsey! Ο γεννημένος στο Detroit θρυλικός Lightsey σπούδασε με την καθοδήγηση του Johnson Flanagan αδελφού του Tommy Flanagan και στις πρώτη ορχήστρα συνυπήρξε με τον Ron Carter. H επαγγελματική του ενασχόληση με την μουσική ξεκίνησε από το σεξτέτο του Harold “Beans” Bowel, ενώ οι πρώτες σημαντικές συνεργασίες του ήταν με Yusef Lateef, την καταπληκτική Melba Liston τον Cecil McBee αλλά και την με 4 Grammy βραβευμένη τραγουδίστρια Ernestine Anderson. O Pharoah Sanders, ο Bobby Hutcherson, o Sonny Stitt, o Kenny Burrell, η Esther Phillips αλλά και σπουδαία η συνεργασία με τον τεράστιο Chet Baker ήταν σπουδαίες στιγμές στην πορεία του κορυφαίου πιανίστα.

Οι σπουδές του συμπληρώθηκαν και με κλασική παιδεία στο πιάνο και στις αρχές της δεκαετίας του 70’ είχε τις πρώτες δισκογραφικές του προσωπικές παρουσίες. Καθοριστική φυσικά στιγμή στην ζωή του ήταν ότι μετακόμισε στο Παρίσι το 1993 όπου συνεργάστηκε με τον Johnny Griffin, τον Benny Golson, τον Freddie Hubbard αλλά κυρίως έγινε μέλος της μπάντας του Dexter Gordon, και αργότερα μέλος του supergroup των Leaders. Με τον Ricky Ford πρωτοσυνεργάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 80’ και έκαναν μαζί 3 δίσκους αλλά παίζουν συχνά πυκνά έκτοτε αφού και οι δύο εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες έχουν κοινή έδρα το Παρίσι. Το εξαιρετικό κουαρτέτο του Ricky Ford συμπληρώνεται από εξαιρετικούς Τούρκους μουσικούς, τον Ayhan Oztoplu στα τύμπανα και τον Volkan Hursever στο μπάσο.

Με τις εμφανίσεις του Ricky Ford Quartet με τον Kirk Lightsey η μεγάλη jazz γιορτάζει κι από τις 9 έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2018, ξεδιπλώνεται στην σκηνή του Half Note για μία ακόμη φορά ένα μεγάλο κομμάτι της jazz ιστορίας!

Ricky Ford – τενόρο σαξόφωνο
Kirk Lightsey – πιάνο
Volkan Hulsever – μπάσο
Ayhan Oztoplu – drums

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, 22:30
HALF NOTE JAZZ CLUB (Τριβωνιανού 17, Μετς)
Πληροφορίες – Κρατήσεις – 210 9213310
www.halfnote.gr
www.viva.gr
Facebook
YouTube

Χορηγοί επικοινωνίας διαγωνισμού:
KERDISETO (http://kerdiseto.gr)
www.saveandwin.gr