Kερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση απο την Θεατρική Ομάδα πείρα(γ)μα @Ρυθμός Art Theater – Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ

Μία παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χτες για το σήμερα… 2 τυχεροί θα την παρακολουθήσουν με τους συνοδούς τους,  την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου – συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής και θα σας ειδοποιήσουμε στο email που θα δηλώσετε.

Αν θέλετε, κάνετε και ένα like στη σελίδα μας στο FB! Ευχαριστούμε!


OI NIKHTEΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΦΟΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

dividerΔεν πενθούμε… Επαναστατούμε…

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και τη μετεγκατάσταση της οικογένειας του μετά τη μικρασιατική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου, σκιαγραφεί τη ζωή και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και την σύλληψη του το 1936 με το «Ιδιώνυμο», τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη- Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του ως ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας έτσι όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ” (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ).

Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα. Τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ζωντανεύει επί σκηνής ο Γιάννης Καρούνης και την αρραβωνιαστικιά του Χαρά Λιουδάκη – Κυπραίου η Ειρήνη Μελά. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Αλέξης Βάκης και τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η χαράκτρια Ευτυχία Ροδοπούλου. Τους φωτισμούς η ομάδα πείρα(γ)μα και τις φωτογραφίες της παράστασης η Χριστίνα Σαρλάμη.

Η παράσταση διανύει τον τρίτο χρόνο παρουσίασης της, έχοντας στο ιστορικό της έως και σήμερα 180 εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κολεκτίβα «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» στις Βρυξέλες). Στα τρία αυτά χρόνια έχει παρουσιαστεί για δύο χρόνια στην Αθήνα στο «ΤΡΙΚΥΚΛΟ Upstage” (Νέος Κόσμος) αλλά και σε χώρους ιστορικής μνήμης και αντίστασης στη ναζιστική κατοχή κατά την περίοδο 1941-1944.
Στα πλαίσια αυτού του οδοιπορικού, η ομάδα πείρα(γ)μα επέλεξε να παρουσιάζει την παράσταση σε χώρους και τόπους όπου έζησε ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης, όπως το Αρκαλοχώρι του Ν. Ηρακλείου, όπου έφτασε ως πρόσφυγας με την οικογένεια του, την Ιεράπετρα όπου εργάστηκε στην βιομηχανία «Μίνως» και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση, το Ηράκλειο όπου υπήρξε από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του «Εργατικού Κέντρου
Ηρακλείου» το 1934, το «Μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε, τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής όπου εκτελέστηκε μαζί με τους 200 Ακροναυπλιώτες Κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944, τη Λάρισα όπου παρέμεινε σε εκεί στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής της πατρίδας μας.
Τον Οκτώβριο του 2017, η ομάδα πείρα(γ)μα παρουσίασε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μια και μοναδική παράσταση-εγκατάσταση σε παραγωγή της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Στην παράσταση συμμετείχαν 100 άνδρες και γυναίκες εθελοντές. Η παράσταση παρουσιάστηκε μπροστά σε 1200 περίπου θεατές, βιντεοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ και παρουσιάστηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ2 την Πρωτομαγιά του 2018.

Ετοιμάζει την επόμενη θεατρική εγκατάσταση με εθελοντές αφιερωμένη στις φυλακές της Ακροναυπλίας όπου ο Σουκατζίδης παρέμεινε ως κρατούμενος από το 1937 έως το 1941 στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 στο θεατράκι της Ακροναυπλίας «Ευαγγελία Πρωτονοτάριου-Δεϊλάκη» σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοπονήσσου και το Αντιρατσιστικό/Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας.

To ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα Ο Κύκλος των μάταιων πράξεων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης… Είναι ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης… Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944…Με τη σοφία, το άγρυπνο μάτι και την απέραντη τρυφερότητα των νεκρών για τους ζωντανούς, επιμένει η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η μνήμη να αποκατασταθεί. Και ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με όλες τις μνήμες του από τη σύντομη ζωή του…Γνωρίζει καλά ότι τον χρειαζόμαστε πάλι σήμερα ζωντανό μέσα μας όπως και κάθε φορά που οι καιροί απαιτούν να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας… Και μέσα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό να επιμένουμε να οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας… Ένας νεκρός που δε ζητάει το θρήνο μας αλλά που έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από τη δύναμη που έχουμε μέσα μας, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό…

«Γιατί έρχονται στιγμές που οι νεκροί χρειάζονται τους ζωντανούς και οι ζωντανοί
τους νεκρούς…»

ΠΟΥ & ΠΟΤΕ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018  στις 21.00

Ρυθμός Art Theater

Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη

Τηλ: 210 975 0060

E-mail: info@rythmostage.gr

Χορηγοί επικοινωνίας διαγωνισμού:
KERDISETO (http://kerdiseto.gr)
www.saveandwin.gr